As it is in heaven

Onze sponsoren:

Hoe is de musical 'As it is in heaven' ontstaan?

Nadat het musicalkoor heeft gezongen, vertelt Ruud Keller tijdens de kerkdienst op 17 maart in de Ichthuskerk hoe de musical 'As it is in heaven' is ontstaan:

Over een paar weken is het zover! De musical 'As it is in heaven'. Het verhaal hebben we omgezet naar een musicalscript naar de film 'As it is in heaven'. U hebt vast die speelfilm wel eens gezien.

En als u hem nog niet gezien had: donderdag 14 maart was in de Ichthuskerk de filmvoorstelling van deze film. En als u die dan ook gemist hebt, dan hebt u pech. Maar nu wel alle reden om naar de musical te komen kijken.
Het is tien jaar geleden, in 2009, dat in deze wijkgemeente de eerste musical werd opgevoerd: de musical 'Paulus'. Het was een daverend succes. Er werd meteen doorgepakt naar een tweede musical. Twee jaar later stonden we met de musical 'Ester' op de planken. Toen werd het even stil, want we moesten even uitblazen. Vier jaar later was het weer raak: de musical 'Maria' werd opgevoerd. Al die musicals waren min of meer het initiatief van ds. Jaap van den Akker en dat werkte prima met een inmiddels ervaren productieteam en een ervaren regisseur. Nou u weet het: Jaap van den Akker is vertrokken, de ervaren regisseur is vertrokken. Die organiseert tegenwoordig musicals in Apeldoorn.
Maar... twee jaar terug, in de zomer van 2017 tijdens het kerkkampeerweekend, begon het weer aardig te kriebelen, en Jaap van den Akker zei: 'Kom, we moesten maar weer eens een musical gaan doen.'
Het duurde nog een paar maanden en toen is er een werkgroepje bij elkaar gekomen onder leiding van Jaap en toen zijn we plannen gaan smeden. En net toen we het idee hadden: dit gaat wat worden, kwam Jaap ons vertellen dat ook hij weg zou gaan. Maar geen probleem: toen hebben we het opgepakt. Het werkgroepje is gaan denken, ideeën gaan vormen, gaan schrijven. In de zomer van 2018 is er een script geschreven. Dat is hier in deze wijkgemeente geschreven. Er is muziek bij gezocht, vooral van Nederlandse bodem. We hebben een Passion-achtige aanpak gevolgd. Er is Nederlandstalige popmuziek bij geschreven die goed past bij het verhaal.
In september hebben we audities gedaan, we hebben een koor gevormd en met de toneelspelers begonnen we met repeteren. Sinds januari oefenen we elke week met het grote koor. Dat klinkt mooi en goed. Maar... om het koor te laten zingen moest er natuurlijk koormuziek komen. En die hadden we niet. Maar gelukkig hebben we Dries, de man die zich daar enorm voor heeft ingespannen.

(richt zich tot Dries Piening:) 

Dries: jij hebt maandenlang de krampen in je vingers gecomponeerd. Ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig: Had je dat ooit eerder gedaan, een musical componeren? En: hoe is je dat bevallen? is mijn tweede vraag.

(Dries:) 

Nou, ik had dit al eens eerder gedaan. Dit is natuurlijk wel nieuw, om voor heel veel mensen muziek te schrijven, maar ik heb daar een opleiding voor gevolgd. Dus, ik wist wel zo'n beetje wat ik kon doen. En het is héél leuk om te doen!

(Ruud:) 

Ik had al zo'n idee, want het klonk eigenlijk best aardig. (gelach: dit is een zinnetje uit de musical) Nou dat is duidelijk!
Er zijn intussen zo'n 80 mensen betrokken bij deze productie. Het is echt een groots gebeuren: een jaar voorbereiding, de film is geweest, en het zal u niet verbazen dat een van de allereersten die kaartjes heeft besteld is Jaap van den Akker. En ik weet dat u nu brandt van nieuwsgierigheid hoe u aan kaartjes kunt komen. Er zijn twee manieren: elke zondag na de dienst ziet u mij staan in de hal achter een tafeltje en daar kunt u kaartjes kopen, ze zijn € 7, 50 per stuk. En als u daar nog even over na wilt denken, dan kunt u naar de website van de musical. Op de tafel in de hal liggen flyertjes en daar staat in kleine lettertjes het adres op van de website. Daar ziet u een elektronisch bestelformulier. En dan kunt op die manier ook elektronisch kaartjes bestellen.
Goed, ik hoop u te zien op 11, 12 of 13 april, hier in de Ichthuskerk voor de musical 'As it is in heaven', de vierde gemeentemusical van de Protestantse Wijkgemeente Zoetermeer-Noord.